donderdag 29 juni 2006

Wachten


Ja, ik verkeer in het Nu, hoor ik vaak zeggen.

Dat is mooi.

In het Nu verkeren betekent dat je verkeert in een ruimte van Bewustzijn. En in die ruimte is er geen beweging. Krishnamurti zei dat je Bewustzijn niet kan oefenen.

Maar je kan toch de gevoeligheid ervoor wel vergroten. We kunnen dat nader onderzoeken.

We gaan stil in of op een stoel zitten, de telefoon(s) zijn even uitgeschakeld, wij sluiten de ogen, en verblijven waar we nu zijn. We doen niets, maar nemen alleen waar. Van alles wordt waargenomen, geluiden, temperatuursschommelingen, kriebels van het lichaam, het kloppen van het hart, een lichte tocht…etc. We kunnen een ervaring hebben van een waarnemingspunt in het hoofd, maar geleidelijk aan kan de ruimte van waaruit wordt waargenomen zich verruimen. Tot ver om je heen.

Dan schiet er ineens een gedachte door je heen dat je X nog snel moet bellen, je hebt spijt dat je het bovenraampje niet hebt gesloten vanwege de tocht, of er is ineens de vraag of je de wasmachine al aangezet hebt. Er is nu spanning in die ruimte. Die verkleint zich weer. Er is weer een kunstmatig centrum ontstaan. Iets in je is weer gericht op een handelingsnoodzaak in de nabije toekomst. Het Nu wordt overschaduwd door doelgericht denken.

Je kan dit ook ervaren door een oordeel over het resultaat van het zitten. Is dit wel wat er bedoeld wordt ? Het duurt wel erg lang dit niets doen. In plaats van er-te-zijn, zit je nu te wachten op een resultaat. De open ruimte verdwijnt weer. Je bent feitelijk altijd nog in het Nu maar je merkt er niet veel meer van. Gevoelsmatig ben je er weer uit.

In plaats van in het gewaarzijn te blijven, ben je toch weer meegegaan in de verschillende gedachten. Je merkt dat je lichaam reageert door spanning, als voorbereiding op het gaan opstaan. Maak nu niet de fout jezelf te veroordelen of het gevecht te willen aan gaan met die gedachten, want dan versterkt zich de stroom gedachten en komen er ook verschillende emoties om de hoek kijken.

Gewoon blijven zitten en weer toezien wat er allemaal in die bewustzijnruimte passeert.

2 opmerkingen:

  1. Lijkt erg veel op zen.

    Dit gewaarzijn waar hierover gewag gemaakt wordt, kan natuurlijk altijd en hoef je niet speciaal voor te zitten.
    Het gebeurt ook nu tijdens het tijdens en tussen het tikken van dit commentaar.

    groeten,
    Hilco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Hilco,

    Ja zo is het. Het is moeiteloos altijd aanwezig. Je hoeft niets te doen om het te verwerven. Het gaat dan ook om een herkenning, en niet op het scheppen van iets nieuws. Het enige waar je in feite achter komt, wanneer je de stilte wilt gewaarworden, dat de radio steeds hard heeft aangestaan.

    BeantwoordenVerwijderen