vrijdag 7 juli 2006

Ben je er???

Een vraag aan jou, terwijl je nu naar het scherm kijkt:


"Ben je aanwezig?"
"Ben je bewust van jouw aanwezigheid?"

Kan je deze vragen ontkennend beantwoorden?


Nee, want je weet dat je bestaat, dat je er nu bent. Dit is wat je in wezen bent. Bewuste Aanwezigheid. Zij is er altijd. Ook in diepe slaap. Want er is een weten dat je goed geslapen hebt. Je verlangt zelfs naar een diepe droomloze slaap. Je gaat er kennelijk niet verloren. Je bent dan verlost van al die gedachten en emoties. Lekker jeZelf zijn!

Blijf bij dit gevoel er te zijn. Verlies je niet in de wereld om je heen. Zie dat het hele leven aan het Zien voorbij trekt. Niets van wat wordt ervaren is blijvend. Alleen jij, als Aanwezigheid, bent er altijd.

Dit is het einde van de zoektocht. Dit ene Inzicht, deze ene her-Kenning van jouw Aanwezigheid. Inzien dat het Kennen er altijd al was.

Meer valt niet te doen. Er valt niets te zoeken, want je bent al Aanwezig en Bewust. Er is geen apart (beperkt) bewustzijn aanwezig dat het alomvattende Bewustzijn moet zoeken en kan vinden. Jouw dagelijkse bewustzijn ìs al Dat.

Je hoeft nergens naar toe. Je Bent er al. Je bent altijd Hier, Nu. Waar je ook bent, jij bent het Waarnemen, Ervaren. Je bent niet in tijd en ruimte. Je kan dan ook nooit verloren gaan, of er uit vallen.

Niets kan nog gedaan worden. Het wereldse leven gaat gewoon door, maar jouw Aanwezigheid is niet meer de doener. De doener, jouw ego is niet de hoofdpersoon. Hij is doorzien als een verschijnsel in Bewustzijn. Het ego heeft geen zelfstandig bestaan. Zoek en vindt het ego. Je zult alleen gedachten aantreffen, herinneringen, gevoelens. Zij komen op en verdwijnen. Alles wat je ziet kan je nooit Zelf zijn. Altijd is dat Zien aanwezig als de voorwaarde voor alle beweging.

Het lijden wat wij ervaren, wordt ook doorzien. Er is zien van lijden. Zien kan zelf nooit lijden. De spiegel wordt niet beschadigd door datgene wat weerspiegeld wordt. Dit is bevrijding. De Poort heeft altijd opengestaan. Het ‘ik’ dat altijd gekoppeld was aan het tijdelijke lichaam en de immer veranderende persoon is nu het ‘Ik’ dat voor het Leven Zelf staat.


1 opmerking:

  1. Even een vraagje: hoe kun je weten dat al die dingen die hier verteld worden op hun beurt geen concepten zijn?

    BeantwoordenVerwijderen