woensdag 21 juni 2006

Filmpje!


Het probleem van veel uitleg over het 'niet-iets wat wij zijn' is, dat wij woorden moeten gebruiken om te wijzen op het onuitspreekbare, dat wij in wezen zijn. In wezen kan het gemakkelijk 'herkend' worden. Want het is jouw eigen bewustzijn, dat niet snel herkend wordt zolang je helemaal opgaat in de wereld der verschijnselen.

Ik kan je uitnodigen bij mij thuis om via enkele simpele 'voel' en ervarings-oefeningen het direct zelf te ervaren wie je werkelijk bent. Dat scheelt jaren van lezen en luisteren. Maar geloof je in de eeuwige zaligheid van een Grootse Verlichting, dan zal je -tevergeefs- door blijven zoeken naar het wonder.

Dan maar snel terug naar het eenvoudige feit dat we al zijn wie we zoeken. Op de website over de kijk-oefeningen van Douglas Harding staan een hele reeks oefeningen ter herkenning van ons 'centrum'. Het zijn enigszins andere soorten oefeningen, dan die ik normaliter zelf doe. N.l. zuivere kijkoefeningen. Je kan deze oefeningen gewoon thuis doen. Niet blijven lezen, maar werkelijk doen! Sinds kort staan deze oefeningen -uitgelegd in het Engels- in de vorm van korte filmpjes van Richard Lang- op:
http://www.headless.org/English/main.html

Klik de link Movies aan. Je hebt er Quicktime Player voor nodig. De filmpjes starten niet vanzelf: je moet de startpijl > in de balk van Quicktime aanklikken.

Je wordt in de filmpjes telkenmale gewezen op die lege, tijdloze en objectloze ruimte die je zelf bent. Het is dan geen kwestie van geloven, maar direct -onmiddellijk- zien.

Zo simpel is het werkelijk. Je hoeft geen groot heilige te worden om dit te zien. Dat 'Heilig' zijn is ook maar weer een vorm. Kijk er niet over dat-wat-je-bent heen. Je bent 'Dat', die lege Bewustzijns-Ruimte en dat is iedereen in essentie. Die Ruimte is gevuld met beelden en ervaringen, maar die zijn niet wat je werkelijk bent. Dat wat zich bewust is van alle bewegingen, dàt is Het. En het is doodnormaal, want iedereen is Dat.

Er valt daarna helemaal niets meer te doen. Je hebt jezelf als Niet-Iets herkend, en er is geen persoon meer (de voormalige leidinggevende "iets"), die nog wat kan doen. Zaak gesloten! Geen concepten meer, geen theorieën meer, alleen 'maar' Leven!

foto: Rob Ek n.a.v. een oefening van Douglas Harding

2 opmerkingen:

  1. erg leuk, maar het trekt het wel een beetje in de belachelijke. Kijk ik zie mijn hoofd niet dus hij is er niet. Jammer de uitleg op je site is veel helderder, maar adoch wel leuk om weer eens aan Douglas Harding herinnerd te worden.

    Kun je wellicht wat meer vertellen over hoe joe met het denken an sich om gaat. Heb je pogingen gedaan dat te dimmen ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rob said...

    Dag Brompot!

    Ja, de man zonder hoofd. Op zich niet zo belachelijke oefening omdat hij, wanneer je hem goed doet, je erg snel die open ruimte laat ervaren, die Bewustzijn is. Douwe Tiemersma heeft het dan steeds over Openheid. En 'Sailor' Bob heeft het over Space-like Awareness.

    Ons bewustzijn is niet gelokaliseerd in een vast punt. Bewustzijn verschijnt niet in ons lichaam, maar het lichaam (en de wereld) verschijnen in Bewustzijn. Een totale omkering dus van ons zien.

    Ik zat bv eens tegenover Marianne van de Wetering en ineens draaide de situatie om. Zij zat niet meer als afzonderlijk ding tegenover het afzonderlijke ding "mij', maar zij verscheen in mijn bewustzijn. Op dat moment zag of voelde zij onmiddellijk die turn-around bij mij. Op dat moment had ik het begrepen.

    De essentie van die oefeningen is dus de herkenning dat je verschijnt in Bewustzijn en niet omgekeerd. In die ruimte verschijnen ook gedachten. Die kunnen wij heel eenvoudig waarnemen. Die gedachten zijn we dus niet. Er zit ook niet zoiets als een denken of een denker achter. Want elke samentrekkende beweging kan gezien worden en blijken keer op keer weer uit gedachten te bestaan. De gedachte 'Ik denk' is dus de meest fatale. Dan lever je je uit aan gedachten, terwijl al die tijd de ware 'jij' de Bewuste Aanwezigheid is die de gedachten waarneemt.

    Gedachten zijn woorden. De hele natuur oms ons heen functioneert op natuurlijke wijze zonder woorden. Waarom moeten wij er ons zo druk om maken? Gedachten zijn nooit het feit zelf. Ze komen vanzelf, maar wij hoeven er ons niet afhankelijk van te maken.

    Groet,

    Rob




    brompot@gmail.com heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Filmpje!" achtergelaten:

    erg leuk, maar het trekt het wel een beetje in de belachelijke. Kijk ik zie mijn hoofd niet dus hij is er niet. Jammer de uitleg op je site is veel helderder, maar adoch wel leuk om weer eens aan Douglas Harding herinnerd te worden.

    Kun je wellicht wat meer vertellen over hoe joe met het denken an sich om gaat. Heb je pogingen gedaan dat te dimmen ?


    Geplaatst door brompot@gmail.com op Inzichten Advaita Vedanta op 6/22/2006 11:21:55 PM

    BeantwoordenVerwijderen