vrijdag 8 september 2006

Een ode aan de grote meester

Van zijn eigen hand. Uiteraard.

The Nisargadatta Song of Beyond I Am: Selections from I Am That

...you are not this, there is nothing of yours in this, except the little point of 'I am' ... . 'I am this, I am that' is dream, while pure 'I am' has the stamp of reality on it. You have tasted so many things -- all came to naught. Only the sense 'I am' persisted -- unchanged. Stay with the changeless among the changeful, until you are able to go beyond.

When the 'I am myself' goes, the 'I am all' comes. When the 'I am all' goes, 'I am' comes. When even 'I am' goes, reality alone is...

By knowing what you are not, you come to know your Self. The way back to your Self is through refusal and rejection. One thing is certain: the real is not imaginary, it is not a product of the mind. Even the sense 'I am' is not continuous, though it is a useful pointer; it shows where to seek, but not what to seek. Just have a good look at it. Once you are convinced that you cannot truthfully say anything except 'I am', and that nothing that can be pointed at, can be your Self, the need for the 'I am' is over -- you are no longer intent on verbalizing what you are. All you need is to get rid of the tendency to define yourself. All definitions apply to your body only and to its expressions. Once this obsession with the body goes, you will revert to your natural state, spontaneously and effortlessly. ... . We discover it by being earnest, by searching, enquiring, questioning daily and hourly, by giving one's life to this discovery.

Gewoon volhouden dus....


6 opmerkingen:

  1. Ik vraag me af waarom die "meesters" van die verschrikkelijk lelijke hoofden hebben? gewoon angstaanjagend brrr.
    Is het niet zo dat binnen en buiten een beetje moet kloppen?

    groet, dineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha!

    Maar dit is de tijger van Bombay. Met ogen als koplampen. Hij zei zelf altijd dat het niet gaf wie het zou zijn die je uit jouw lijden van je ego bevrijd, als je maar bevrijd werd.

    En zo is het! Trouwens die mooie jongens worden onmiddellijk bestormd door allerlei...nou ja, duidelijk toch?


    Rob
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha ja , leuk dat je dat zo ziet.Zal eens proberen het zo te bekijken. Hoewel ik het gevoel heb (mischien is het onjuist) dat niemand iemand kan bevrijden . Zelfkennis is zelfbevrijding toch?
    groet,
    Dineke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Dineke,

    Ja, uiteindelijk wel. Maar er is kennelijk hulp nodig om de zelfrealisatie opgang te brengen. Het is een vreemd spel waarin het Zelf zich direct manifesteert in miljarden wezens (op aarde althans) en zich kennelijk zo involveert met de avonturen van die manifestaties, dat het erin verdwaald is. Gevolg is dat het kennelijk weer nodig is om om het Zelf ZichZelf in die manfestaties te doen herkennen. De zonnestralen weten niet meer dat zij ook tot de zon behoren en geraken zo in de verduistering. De verloren zoons en dochters moeten weer naar huis terugkeren.

    Uiteindelijk is het enige wat je echt zeker weet het bestaan en het avontuur van je eigen leven. Voor de zekerheid moeten we maar erg serieus omgaan met dat eigen leven en niet wegvluchten in een soort afstandelijke houding van "Het kan mij toch niet bommen, want ik ben toch het Ene"

    En wanneer dat zo is, gaat het Ene dus heel serieus met het leven om (al zou je dat bij het zien van decennia aan journaals niet zeggen).

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja idd Rob, weet je uiteindelijk alleen het bestaan en beleven van je eigen wereld. en omdat je niet voortdurend in een eenheidsbeleving verkeert denk je dat te bereiken door je ervaringen van eenheid te wileen delen. (oef wat een zin) We kunnen dus eigenlijk alleen ons gevoel van verdeeldheid delen? Immers een eenheidservaring kan niet doorgegeven worden omdat elk mens die in zichzelf middels een totaalbeeld ontvangt en een totaalbeeld is niet overdraagbaar naar anderen toe. Elke deling (woord zegt het al) naar anderen toe mondt weer uit in een analyse van een detaille waardoor het totaalbeeld wat je wilt overbrengen weer teniet gedaan wordt.
    Het is voor mij onbegrijpelijk dat iemand die een "'eenheidservaring"heeft gehad daar een houding aan overhoud van "wat kan mij het bommen"

    groet,Dineke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, alles wat niet non-duaal is, is dualiteit. Dat laatste vormt de wereld en ons lichaam en ons denken. Dus afgezien van het Niet-Iets als Eenheid is alles verdeeld. Anders viel er niets te be-leven....

    Dus daarom schreef ik ook dat eigenlijk die Blog onzin is. Eenheid is niet overdraagbaar binnen de dualiteit, noch door woorden noch door voelen.

    Onze essentie is die Eenheid, dus er is in feite geen enkele inspanning nodig. Iedereen is het al, maar dan niet als de persoon die gezien wordt, maar als het Zien zelf. Zoalng het lichaam is er is, is er na het herkennen van Eenheid niet noodzakelijkerwijs een transformatie van de persoon. De Eenheidservaring is slechts een ervaring door 'iets' anders. Het gaat om dat 'iets anders'te herkennen als het onzichtbare Zijn zelf. De één gaan het verkondigem., de tweede zwijgt en de derde gaat feesten. En alles wordt gezien door het werkelijke. Oef! Wat een zinnen......

    Rob

    BeantwoordenVerwijderen