donderdag 27 juli 2006

Dit is niet persoonlijk!

Een zelf-aandrijvende 2-takt hometrainer

Wanneer je denkt dit te lezen als individu (waarvan je denkt dat dit een autonoom, zelfstandig wezen met een eigen identiteit betreft), dan zal je de kern van de zoektocht nooit begrijpen. Tenzij Genade de hele rommel in één keer bij je opruimt.

De Taal weet het al: individu is afgeleid van in-di-vide: on-deel-bare, waarbij vide nog eens 'leeg' betekent. Met andere woorden, je bent niet verdeeld, afgescheiden van de wereld. Je kan niet eens zelfstandig bestaan. Je hebt als persoon het Heelal niet gemaakt, de Aarde niet gebakken, jouw eigen lichaam niet samengesteld en alle water en eten kan je ook niet zelf verzorgen. En toch meent menig-een dat hij of zij het allemaal zelf doet (vooral de successen!) en dat er een vrije wil bestaat.

Vergeet het maar.

Dus zodra er bij een mens het gevoel bestaat dat er 'meer' moet zijn dan dit materiële leven, is die impuls al 'gegeven'. Iets van binnen beweegt zich richting het willen kennen van de werkelijke Identiteit. De Russische mysticus Ouspensky noemt dat het proces van Zelfherinnering. Het Zelf wil zich weer in jou herkend hebben. Zoals het startpunt al geen persoonlijk proces is, is ook de aard en duur van de zoektocht geen resultaat van een individuele beslissing en inspanning.

De persoon doet het niet. De persoon is machteloos omdat er geen autonome persoon bestaat. Zoek deze maar eens op! Je treft 'buiten' een sterfelijk lichaam aan en wanneer je naar 'binnen' (in wezen is dit ook buiten) kijkt, tref je alleen gedachten en emoties aan, die ook maar gewoon hun gang gaan, en die zich niet aan jouw wil onderwerpen. Stop maar eens een minuut met denken, of stop onmiddellijk met woedend zijn. Je kan het niet.

'Jij' doet het niet. Jouw denken heeft geen enkele toegang tot zijn Oorzaak, het Onkenbare Zijn. Je kan gewoon absoluut niets doen. Iets anders moet in 'jou' in beweging komen en blijven, tot het Inzicht toeslaat dat er alleen onpersoonlijke Bewuste Aanwezigheid is, waarin alles gezien wordt, inclusief het lichaam, het denken en emoties. De vroegere 'Jij' dus......

Je bent in wezen dus Kennende Leegte (vide).

3 opmerkingen:

  1. Wie je bent is wel duidelijk daar kun je niets aan doen, want dat ben je of je het nu gelooft of niet, we zijn naar het evenbeeld geschapen van God, wat dat ook moge zijn.

    Maar er is een weg nodig om al die valse identificaties wie we dachten te zijn op te ruimen en daar zijn al je voorbeelden voor bedoeld, en die kosten tijd, want dat vindt plaats in de duale wereld waar tijd wordt aangenomen te bestaan.

    Hoewel dit allemaal spelletjes van de geest zijn, moet dat wel eerst doorzien worden dat het spelletjes zijn en dat we de geest of het brein niet zijn, alles op zijn eigen niveau.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ie je bent is wel duidelijk daar kun je niets aan doen, want dat ben je of je het nu gelooft of niet, we zijn naar het evenbeeld geschapen van God, wat dat ook moge zijn.

    Maar er is een weg nodig om al die valse identificaties wie we dachten te zijn op te ruimen en daar zijn al je voorbeelden voor bedoeld, en die kosten tijd, want dat vindt plaats in de duale wereld waar tijd wordt aangenomen te bestaan.

    Hoewel dit allemaal spelletjes van de geest zijn, moet dat wel eerst doorzien worden dat het spelletjes zijn en dat we de geest of het brein niet zijn, alles op zijn eigen ni

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dat is waar, maar het besef moet er zijn dat het altijd Nu is en dat je dàt bent. Tijd is in wezen een beleving vanuit het denken, niet vanuit feitelijkheid. Dat opruimen gaat dan vanzelf wel. Wanneer je gezien hebt dat je het 'Zien' bent, weet je dat je nooit het geziene kan zijn, dus alles wat gezien wordt wordt herkend als een beweging van het tijdelijke. Dus er is na dat Inzicht geen (geloof in de)doener meer die zichzelf kan opruimen.

    Zie hiervoor ook het stukje over de Eenvoud van Sri Ramana.

    Rob


    p.s.
    Voortaan graag een naam van wie reageert. Al is het dan een spel van het Zelf....

    BeantwoordenVerwijderen